За нас

За школата

Арт школа “Колорит”- Плевен с ръководител Майя Ананиева съществува от 1990 година. Школата ярко представя таланта на българските деца в областта на изобразителното изкуство и се е утвърдила като една от водещите детски школи в света. В арт школата се обучават деца на възраст от 4 до 19 години. Децата и тяхната ръководителка станаха носители на повече от 6000 престижни награди – Златни, Сребърни, Бронзови медали и плакети, Специални и Уникални призове, Почетни знаци, дипломи и сертификати от международни конкурси, в над 30 страни от различни континенти – Индия, Япония, Португалия, Китай, САЩ, Франция, Испания Германия, Македония, ЮАР, Египет, Израел, Алжир, Италия, Швейцария, Финландия, Норвегия, Полша, Чехия, Словения, Словакия, Унгария, Сърбия, Румъния, Русия, Украйна, Беларус, Литва, Иран, Турция, Гърция и България.
Рисунките на плевенските деца са отпечатани в стотици луксозни арт каталози и обикалят света. По покана на организаторите на юбилейното 50-то издание на Международния конкурс “Шанкар” в Индия, двете златни медалистки и ръководителката на школата взеха участие в тържествената церемония по награждаването в Делхи, където бяха приети и лично поздравени от Президента на Индия.
ООН командирова детето, победител от школа “Колорит” в световния екологичен конкурс “Пустините и опустиняването на света”, и ръководителката на школата във Франция и Алжир, където взеха участие в церемонията по награждаването и бяха лично приети и поздравени от Президента на Алжир.
Рисунка на дете от школа “Колорит” бе отпечатена в календара на UNICEF в Япония за 2006, а друга детска творба бе включена в учебник по изобразително изкуство в Япония. Десетки са отпечатените рисунки върху плакати на международни конкурси и пощенски картички в различни краища по света.
Арт школа “Колорит” зае трайно място в топ 10 на света в областта на детското изобразително изкуство. Школата има реализирани над 200 самостоятелни художествени изложби, като 60 от тях са в престижни галерии, музеи и посолства в различни страни. Над 70 са участията в международни пленери и арт фестивали в чужбина. Забележително е участието в международните пленери в продължение на 20 години в град Евора – Португалия, в Битоля – Македония вече 23 години, в световния арт фестивал в Хонг Конг, Световния детски арт фестивал във Вашингтон – САЩ, участия в арт форуми на ЮНЕСКО в Троа-Франция, Алжир, Италия, Словения.
В школа “Колорит”, в своето свободно време, децата се обучават по най-съвременните методи, даващи пълна възможност за експерименти и творческа изява в областта не само на изящните, но и на приложните изкуства. Стотици са децата от школата, които завършиха арт специалности в Художествени академии и Университети у нас и в чужбина – в Англия, Италия, Испания, Германия и сега са утвърдени творци.
За своя доказан талант децата получиха поздравления от ООН, от негово Превъзходителство принцът на Уелс – Чарлз, от Народното събрание и от Президентството на Република България.

Творчество
Арт школа „Колорит“ е създадена през 1990 г. от Майя Ананиева в гр. Плевен.

Изложби
Школа „Колорит“ има реализирани над 200 самостоятелни изложби.

Награди
Децата и ръководителката на школа „Колорит“ са носители на повече от 6000 награди.

Участия
Школа „Колорит“ има участия в конкурси и пленери в над 30 страни от различни континенти. 

За Майя Ананиева

Ръководителката на арт школа “Колорит” – Майя Ананиева, е завършила специалност “Живопис” във ВТУ “Св.Св. Кирил и Методий” .Член е на Съюза на българските художници и на Международната Асоциация за пластични изкуства към ЮНЕСКО. Има десетки самостоятелни изложби. Нейни творби са участвали в стотици изложби, арт-салони, колективни изложби в чужбина. Носител е на Специална награда от Първия международен конкурс за живопис в Португалия, и получи право на самостоятелна изложба в галерия ‘Teoartis” в град Евора. Номинирана е за наградата за живопис на конкурса „Алианц България 2015” „Алианц България 2017” , „Алианц България 2019” и наградата „Пимен Зограф”. За високи постижения като ръководител на арт школа “Колорит” е отличена със Специален сертификат на Централната художествена академия “Чуби” в Токио – Япония. Носител е на най- високите отличия за арт педагог в десетки страни – Златни медали и плакети, Специални награди, Уникални призове, Почетни знаци, дипломи, грамоти, сертификати… Била е член на международно жури на конкурси в Полша и Германия. Водила е майсторски класове по изобразително изкуство в Италия, Русия, Португалия, Словения, Украйна, Хонг Конг, САЩ. Куратор е за България на международни арт проекти с Португалия, Украйна, Русия, Словения, Словакия, Полша, Литва, Румъния.
Отличена е със “Златен плакет” от Американския биографичен институт за принос към световната култура и е член на информационния му борд.
За цялостната си творческа дейност е удостоена със званието “Заслужил гражданин” на град Плевен.